Když se plní dětské sny aneb práce lékaře – epidemiologa

Už od dětství jsem se chtěl stát idealisticky lékařem a jezdit pomáhat do rozvojových zemí. V průběhu studia mě z klinických oborů bavily zejména internistické obory a infektologie. Současně jsem však věděl, že nechci každodenní stereotyp na stejném oddělení se stejným typem pacientů po celý profesní život. Líbila se mi a lákala mě terénní medicína. 

Nakonec mé rozhodování ovlivnila významná osobnost fakulty, uznávaný epidemiolog prof. MUDr. Š. Straka, DrSc.. Patřil do skupiny Českých a Slovenských odborníků, kteří eradikovali variolu v Indii a v Somálsku. Kromě toho pracoval v Afghánistánu i Kuvajtu a uměl o své práci i jiných zážitcích poutavě vyprávět. Moje tužba po zajímavé a pestré terénní práci mohla najednou padnout na úrodnou půdu.

V době, kdy jsem končil studia, byl už pan profesor na prahu důchodu a jeho kolegové ve světě taky. Nemohl mi proto žádnou stáž přímo zprostředkovat, cokoliv jsem si však jako mladý lékař vymyslel, vždy mě podpořil. A tak jsem mohl na stáž do Anglie, Maďarska a dokonce i na 3 měsíce do institutu tropické medicíny v Havaně. V rámci doktorandského studia jsem se věnoval nozokomiálním nákazám. Díky profesoru Strakovi jsem si však dost oblíbil i parazitologii. Práce to byla skutečně různorodá a umožňovala mi účast na projektech v nemocnici, na hygienické stanici i na univerzitě. 

Současně jsem měl prostor zúčastňovat se humanitárních misí v rozvojových zemích. Od té první, po tsunami na Sri Lance v roce 2004, uplynulo už 12 let. Následně se naše projekty dostaly přes Nepál a Haiti až na africký kontinent. Studentům jsem o tom rád přednášel a později je na mise už i začal brát. Práce na humanitárních a rozvojových projektech mě provází doposud. v posledních letech je to zejména Česko-Slovenská nemocnice v Malawi patřící charitativní organizaci International Humanity. Ta je jednou z mála, které své dveře otevírají každoročně i několika studentům medicíny. 

V České republice pracuji jako šéflékař největší sítě Center očkování a cestovní medicíny ve Střední Evropě, která má více než 60.000 pacientů ročně. To mi umožňuje spojit koníček – cestování s prací a v zahraničí získané znalosti, zkušenosti a dovednosti tak mohu efektivně využívat ve prospěch pacientů u nás. Cestovatelů je čím dál víc a tak má tato část medicíny zaručený dlouhodobý rozvoj a dobrou perspektivu.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.

IMG 3045IMG 8065IMG 8798