Vítkovická nemocnice nabízí nastávajícím maminkám nově testování preeklampsie

Preeklampsie neboli pozdní gestóza je jeden z nejzávažnějších stavů, postihující asi pět procent všech těhotných žen. Tento soubor symptomů je spojen výhradně s obdobím druhé poloviny těhotenství a může vést k orgánovému postižení matky stejně jako neadekvátnímu růstu plodu spolu s ohrožením jeho dalšího vývoje. Laboratoř Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny AGEL, naštěstí umí preeklampsii nejen odhalit, ale dokonce její vznik předpovědět s několikatýdenním předstihem – a to díky nejmodernějším testům, které nově zařadila do své nabídky. Právě včasné odhalení preeklampsie je přitom stěžejní pro správný vývoj plodu i zachování zdraví matky.

 

Vítkovická nemocnice - člen skupiny Agel

 

Příčinou preeklampsie je nedokonalé uhnízdění placenty v časných stádiích těhotenství, což významným způsobem ovlivňuje průtok krve cévami zásobujícími dělohu. Následnými procesy pak dochází postupně či náhle ke zvýšení krevního tlaku, nálezu bílkoviny v moči, otokům a dalším symptomům spjatým s tímto onemocněním. „Pokud je preeklampsie léčena, nemusí mít na matku ani dítě žádný významnější vliv. Pokud ale léčena není, může způsobit závažné poruchy růstu plodu či přímo jeho odumření. U matky pak může vyvolat život ohrožující selhání ledvin,“ varuje MUDr. Lukáš Režňák, lékař gynekologicko-porodnického oddělení Vítkovické nemocnice.

Nejjistější informaci o přítomnosti preeklampsie přitom poskytuje testování. „Testování preeklampsie se provádí ze vzorku krve matky, takže celý proces není nijak výrazněji zatěžující,“ vysvětluje Mgr. Hana Valentová, vedoucí laboratoře Vítkovické nemocnice s tím, že testování v laboratořích Vítkovické nemocnice mohou podstoupit nastávající matky na základě žádanky od svého gynekologa. Tento test přitom dovede odhalit preeklampsii ještě dříve, než se objeví její první příznaky.

Rizikovou skupinou pro vznik preeklampsie jsou prvorodičky mladší 20 let, nebo také naopak prvorodičky starší 40 let, ženy s mnohočetným těhotenstvím, ženy s nadměrným zmnožením plodové vody a také ženy obézní či s těhotenskou cukrovkou. Často se nemoc vyvine také u žen, které již před početím trpěly vysokým tlakem, nemocí ledvin, cukrovkou, revmatoidní artritidou nebo chorobou jater.