AMECA, má zkušenost

Jak nás napadlo AMECU založit? Za sebe mohu říct, že mě tento nápad ťuknul do čela, tuším, v březnu. Při jedné své pracovní schůzce jsem seděl u pana starosty menšího městečka a vyprávěl mi o tom, jak už několik let hledají lékaře. Obvodní lékař plánuje jít do důchodu a poměrně velký obvod bude nevyužitý.

Město se rozhodlo postavit ordinaci pro nového lékaře a i jinak se snaží přilákat zájemce. Se zubařem je to prý ještě horší, tam se dokonce rozhodli pro stavbu ordinace, nákup vybavení a symbolický nájem jedné koruny na prvních několik let.

 

 Ptal jsem se, jak svou nabídku inzerují, protože jsem měl pocit, že znám spoustu mladých lidí, kteří by ji rádi využili, jen o ní nevědí. Inzerují prý v lékařských periodikách, na stránkách obce, občas v tisku, ale bez úspěchu. Přijel jsem zpět do Hradce a říkám o tom svým kamarádům, nevěří mi však, že je to možné. Přitom jsou od sebe asi 40 minut jízdy. Týdně tu cestu absolvuji někdy i šestkrát a dokáži si představit, že bych dojížděl i denně, kdyby to bylo potřeba.

 

 Jak je možné, že o sobě neví ten, kdo hledá a ten, kdo nabízí? Proč se nehledá cesta k tomu, aby bylo v dnešní moderní době jedno společné centrum takových nabídek, které propojí právě tyto lidi. Začal jsem se touto problematikou zabývat více. Jistě tu máme portály, které nabízí práci, ale když vidím, jak specifické jsme odvětví, kterému ani sami mnohdy nerozumíme, vytváříme vlastní skupiny, kde se bavíme, bude nám vyhovovat obecný portál? Nejspíše ne. Máme rádi sociální sítě, denně jsme na internetu, mobilu, informace jsou otázkou vteřiny, ale kde je sdílet? Musí vzniknout most. Musí vzniknout AMECA, právě pro nás. Anebo by měla, tak co myslíte, podaří se jí to? Podaří se nám to? Vyzkoušejte ji!

 

            Jan Pavel Novák